Blog

Muziek, taal en kunstmatige intelligentie (AI) – drie fascinerende onderwerpen waarin logica en creativiteit samenkomen. We gebruiken taal en muziek om ons uit te drukken, maar is dit iets exclusief menselijks? Sommige AI-modellen lijken te ‘begrijpen’ wat we zeggen, en andere componeren zelfs muziek die op die van ons lijkt. Hoe werkt dat precies? In deze blog deel ik interessante inzichten over muziek, taal en AI.

01

Muziek

Muziek heeft de kracht om onze emoties te beïnvloeden. Het kan ons blij of verdrietig maken. Er is iets in trillingen, beats en melodieën dat ons diep kan raken.

Tegelijkertijd is muziek ook gebaseerd op wiskunde. Duur, ritme en intonatie zijn meetbaar, en sommige akkoorden klinken altijd harmonieus samen. Maar om echt goede muziek te componeren, is een creatieve mindset onmisbaar. Is dat iets wat alleen mensen kunnen?

02

Taal

Taal is een gestructureerd systeem en een middel voor communicatie. Door middel van spraak of tekens (zoals schrift of gebarentaal) kunnen we een boodschap overbrengen en betekenis geven.

Tegenwoordig kunnen we via taal ook met AI praten, zoals met ChatGPT. AI kan reageren in menselijke taal omdat technologieën zoals ChatGPT teksten voorspellend genereren. Maar is dit wel echt communicatie als de andere partij ons niet écht begrijpt?

03

AI

Kunstmatige intelligentie (AI) is intelligentie die door machines wordt getoond. Al jaren proberen we AI menselijke vaardigheden te laten leren, zoals schaken, schrijven en programmeren.

Tot op zekere hoogte is AI erg indrukwekkend en behulpzaam. In slechts enkele seconden krijg je een antwoord, een gegenereerde afbeelding of een persoonlijk advies voorgeschoteld. Maar waar trekken we de grens? En hoe kunnen we AI op een ethisch verantwoorde manier inzetten?